"Dalmatinski med" službeno je dobio europsku zaštićenu oznaku izvornosti, kako je objavila
Europska komisija u Službenom listu Europske unije 1. kolovoza 2024. godine. Time je ovaj naziv
uvršten u registar oznaka zemljopisnog podrijetla za poljoprivredne proizvode i zaštićen je na
cijelom području Europske unije. EU znak zaštićene oznake izvornosti na ambalaži potrošaču
jamči autentičnost proizvoda.
Postupak zaštite naziva "Dalmatinski med" inicirala je Udruga pčelara Dalmacije, koja je
podnijela zahtjev Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva za zaštitu oznake izvornosti
pod ovim nazivom.
"Dalmatinski med" proizvode pčelinje zajednice sive pčele od nektara kadulje, drače, vriska,
vrijesa, mandarine te od medne rose koja se pojavljuje na maklenu i ostalim bjelogoričnim
vrstama koje rastu u Dalmaciji
Specifikaciju proizvoda „Dalmatinski med” možete pogledati ovdje.
Republika Hrvatska sada ima 51 proizvod čiji je naziv registriran u Europskoj uniji kao zaštićena
oznaka izvornosti, zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla ili zajamčeno tradicionalni
specijalitet i vode se u registru oznaka zemljopisnog podrijetla za poljoprivredne proizvode i
registru zajamčeno tradicionalnih specijaliteta Unije. Uz sada registrirani naziv „Dalmatinski
med“, registrirani su i nazivi proizvoda: Samoborski bermet, Krčki pršut, Ekstra djevičansko
maslinovo ulje Cres, Neretvanska mandarina, Ogulinsko kiselo zelje / Ogulinski kiseli kupus,
Baranjski kulen, Lički krumpir, Istarski pršut / Istrski pršut, Drniški pršut, Dalmatinski pršut,
Poljički soparnik / Poljički zeljanik / Poljički uljenjak, Zagorski puran, Krčko maslinovo ulje,
Korčulansko maslinovo ulje, Paška janjetina, Šoltansko maslinovo ulje, Varaždinsko zelje,
Slavonski kulen / Slavonski kulin, Međimursko meso 'z tiblice, Slavonski med, Lička janjetina,
Istra, Paška sol, Zagorski mlinci, Paški sir, Bjelovarski kvargl, Brački varenik, Varaždinski klipič,
Malostonska kamenica, Rudarska greblica, Dalmatinska pečenica, Dalmatinska panceta, Lički
škripavac, Bračko maslinovo ulje, Zagorski bagremov med, Zagorski štrukli / Zagorski štruklji,
Meso istarskog goveda - boškarina / Meso istrskega goveda - boškarina, Samoborska češnjovka /
Samoborska češnofka, Lumblija, Goranski medun, Dalmatinska janjetina, Slavonska kobasica,
Komiški rogač, Novigradska dagnja, Varaždinsko bučino ulje, Meso turopoljske svinje, Meso crne
slavonske svinje, Ludbreški hren, Vrbovečka pera i Istarski med / Istrski med napšiši jedan ispod
drugoga